Kako otroku predstaviti nov virus in se pogovoriti o ukrepih, povezanih z njim?

Center Motus je pripravil kratko knjižico in videoposnetek s katerima lahko starši izbruh bolezni razložijo otrokom, da bodo ti slišano razumeli in skladno s svojimi zmožnostmi upoštevali navodila odraslih.

Povezava do celotnega članka TUKAJ

Ne bojte se pogovorov o koronavirusu.

Večina otrok je že slišala za virus ali videla ljudi, ki nosijo obrazne maske, zato se starši pogovoru o tem ne bi smeli izogibati. Pogosto ravno izogibanje pogovoru pripelje do večjih čustvenih stisk. Cilj vašega pogovora naj bo informiranje o dejstvih na način, ki bo otroku razumljiv.

Upoštevajte otrokovo razvojno stopnjo.

Pazite na količino informacij, ki jo podate otroku, prav tako bodite pozorni na to, koliko podatkov navedete. Predvsem poizkusite odgovoriti na otrokova vprašanja. Potrudite se odgovarjati pošteno in jasno. Če ne znate odgovoriti na vsa vprašanja, ni s tem nič narobe – važno je, da ste otroku na voljo.

Poudarjajte vidik varnosti.

Pomemben dejavnik preprečevanja stiske pri otrocih je občutek varnosti. Če so otroci v bližini zaupanja vrednih odraslih, ki v njih vzbujajo občutek varnosti, bodo lažje prešli to stresno obdobje in bolj dosledno upoštevali preventivne ukrepe za preprečevanje okužbe. NIJZ priporoča temeljito umivanje rok kot eno izmed glavnih preventivnih ukrepov. Otroke poučite, da si varnost lahko zagotavljajo tudi sami, tako da skrbijo zase in si redno umivajo roke.

Bodite pozorni na svoj strah.

Če opazite, da vas skrbi in ste vznemirjeni, si vzemite nekaj časa, da se umirite, preden se poskusite pogovoriti ali odgovoriti na otrokova vprašanja.

Bodite pomirjujoči.

Med govorom uporabljajte pomirjujoč ton glasu, ki otrokom sporoča, da so z vami varni. Pri tem si lahko pomagate tudi z lutkami, zgodbami in igračami, s katerimi se otrok rad igra.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 
 
 
 
 
 
Dostopnost